Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ


Τα σοκολατένια αυγά και γενικά η σοκολάτα μπορεί να είναι καλή για όλους – τουλάχιστον σε μικρές ποσότητες και κατά προτίμηση η μαύρη σοκολάτα – σύμφωνα με έρευνα η οποία δείχνει ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας την ημέρα μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και τον κίνδυνο της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η μελάτη εκδόθηκε στο internet στις 31 Μαρτίου στη European Heart Journal.

Ερευνητές στην Γερμανία παρακολουθούσαν 19.357 ανθρώπους, ηλικίας 35 – 65 ετών, για τουλάχιστον δέκα χρόνια και ανακάλυψαν πως εκείνοι που έτρωγαν την μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας – μέσο όρο 7,5 γραμμάρια την ημέρα – είχαν χαμηλότερη πίεση και παρουσίαζαν κατά 39% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν την μικρότερη ποσότητα σοκολάτας – μέσο όρο 1,7 γραμμάρια την ημέρα. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι 6 γραμμάρια σοκολάτας, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα κομμάτι σοκολάτας των 100 γραμμαρίων.

Ο Dr Brian Buijsse, ένας διατροφικός επιδημιολόγος στο γερμανικό ινστιτούτο σχετικό με την διατροφή του ανθρώπου (German Institute of Human Nutrition), Nuthetal, Germany, ο οποίος έκανε την έρευνα είπε: « Οι άνθρωποι που έφαγαν την μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας βρίσκονταν σε μικρότερο κίνδυνο κατά 39% σε σχέση με αυτούς που έφαγαν την μικρότερη ποσότητα. Για να τεθεί αυτό σε όρους απόλυτου κινδύνου, εάν οι άνθρωποι της ομάδας που έτρωγε την μικρότερη ποσότητα αύξανε την ποσότητα αυτή κατά έξι γραμμάρια την ημέρα, θα περιμέναμε να συμβούν 85 λιγότερες καρδιακές προσβολές και εμφράγματα ανά 10.000 ανθρώπους σε περίοδο περίπου δέκα χρόνων…»

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ήταν σημαντικό οι άνθρωποι να ήταν βέβαιοι ότι τρώγοντας σοκολάτα δεν αύξαιναν το συνολικό ποσοστό θερμίδων που έπαιρναν ή μείωναν την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. « Μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων, αλλά μόνο όταν αντικαθιστούν άλλα πλούσια σε ενέργεια τρόφιμα, όπως κάποια σνακ, ώστε το σωματικό βάρος να παραμένει σταθερό.», είπε.

ΠΗΓΗ: www.sciencedaily.com

-marouli-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου