Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ομιλία Παπανδρέου για το ΔΝΤ

"Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ και ελέγχει...

τη διαδικασία επιτήρησης, μέσω του μηχανισμού στήριξης. Αν δεν υπήρχε όμως ο μηχανισμός, τότε πηγαίναμε σούμπιτο γιά το ΔΝΤ.".

Αυτό ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του Α.Τσίπρα για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες της ανάμειξής του.

"Δείξαμε τη βούληση να βάλουμε τάξη στη χώρα. Τα σοσιαλιστικά μου αντανακλαστικά ήταν να προστατεύσω τη χώρα από τη χρεοκοπία. Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που πήραμε πονάνε, αλλά σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχαμε μπει σε κατάσταση χρεοκοπίας και δεν μπορούσαμε να δανειστούμε. Τότε δεν θα την πλήρωνε το κεφάλαιο αλλά ο φτωχός και μέσος Έλληνας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ.Παπανδρέου απέδωσε την εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, στην συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρώπη και στην επιμονή του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που οδήγησε στην επιλογή ενός όχι αμιγώς ευρωπαϊκού μηχανισμού.

"Παρ' όλα αυτά ο μηχανισμός πλέον υπάρχει, εκεί που υπήρχε το απόλυτο μηδέν, ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού θα κριθεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στις αναφορές του Πρωθυπουργού περί «ευθυνών της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε πως
«ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν ‘’το πιστόλι του ΔΝΤ’’, που ‘’έσκασε’’ στα χέρια του. Η Νέα Δημοκρατία ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. Ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι » .


Εντωμεταξύ στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης “παίζονται” πολλά γιά τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας και την θεωρούμενη ως βέβαιη προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα προσπαθήσει να αναδείξει ότι οι αγορές παίζουν "ρώσικη ρουλέτα" με το "όπλο" που έβαλαν στο τραπέζι Βρυξέλλες και ΔΝΤ και θα ενημερώσει τους ομολόγους του πως οι διαρθρωτικές αλλαγές δρομολογούνται με διαδικασίες-εξπρές, για να καταδείξει πως η Ελλάδα κάνει από πλευράς της ό,τι χρειάζεται, χωρίς να απαιτούνται νέες πιέσεις από Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

Όσο κι αν ακούγεται ίσως περίεργο, "όπλο" στα χέρια του κ.Παπακωνσταντίνου είναι το γεγονός ότι το spread παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Παρά την υποχώρησή τους χθες, πριν από λίγη ώρα ανέβηκαν και πάλι στην περιοχή των 420 μονάδων.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup κ.Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως "δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια σήμερα", όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο να βρει λύσεις για τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ενώ είναι πιθανό ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με το Reuters.

"Ακόμη πιστεύουμε πως οι Έλληνες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πως στο τέλος, ενδέχεται να μη χρειαστεί να αιτηθούν ευρωπαϊκής στήριξης", δήλωσε ο Schaeuble.

Ωστόσο, αν και επισήμως η Ελληνική πλευρά δε μιλά ακόμα για "προσφυγή στη βοήθεια", τίποτα δεν αποκλείει να το πράξει τις επόμενες ημέρες, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο πρωθυπουργός. Για αυτό ζητά να γνωρίζει, με ποιους όρους και με ποια ποσά θα στηρίξουν τη χώρα οι ευρωπαίοι εταίροι μετά το 2010.


Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν «η επιστολή του υπουργού οικονομικών θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης.


Από πλευράς του πάντως το ΔΝΤ "παζαρεύει" πρόσθετα μέτρα, αν όχι για το 2010, για το 2011 και μετά.

Τη Δευτέρα καταφτάνει στην Αθήνα και το ειδικό κλιμάκιο που θα ξεκινήσει "διαβουλεύσεις" με τις ελληνικές αρχές για "ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών" που θα αποτελέσουν την "βάση" για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσει τέτοια βοήθεια.

Γενικά υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στα κόμματα που αντί να κάθονται να βρουν μια λύση να μας βγάλουν από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, οι βουλευτές και οι πρόεδροι των κομμάτων προσπαθούν να βρουν ποιος έφερε την χώρα μας σε αυτή την κατάσταση.

Δείτε κάποιο απόσπασμα από την ομιλία του Παπανδρέου σήμερα:



-lemonia-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου