Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τώρα και ο κ. Τρισέ "δείχνει" το πακέτο στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010 - 10:02
Του Γιάννη Αγγέλη

Αν και ο διοικητής της ΕΚΤ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν βλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας εντούτοις πήρε για πρώτη φορά διακριτική απόσταση από το να αποκλείσει με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο αυτό, δηλώνοντας «θα έλεγα, με βάση τις πληροφορίες που έχω, ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας...».

Το γεγονός ότι συνέδεσε την εκτίμησή του για την αρνητική πιθανότητα χρεοστασίου της Ελλάδας με την «σχετικότητα» των πληροφοριών που έχει για το θέμα, ερμηνεύεται από μερίδα αναλυτών ως αποστασιοποίηση από το να αποκλείσει εντελώς την πιθανότητα αυτή…
Ταυτόχρονα οι ερμηνείες που δόθηκαν στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τρισέ για την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, όπως επίσης και η εμπλοκή του στην συζήτηση με τους δημοσιογράφους για το είδος των επιτοκίων που θα έχουν τα δάνεια προς την Ελλάδα, ενισχύουν την άποψη ότι και η ΕΚΤ βλέπει πλέον ως διέξοδο για την αποφυγή «περιπετειών» την προσφυγή στο πακέτο της Ε.Ε.

Και αυτό παρά την συμμετοχή σε αυτό του ΔΝΤ γεγονός για το οποίο η ΕΚΤ – αλλά κυρίως η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας η γνωστή και ως Buba – δεν είναι ιδιαιτέρως ευτυχής…

Η εκρηκτική αύξηση των spreads στα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά την (χθεσινή) ημέρα συνεδρίασης της ΕΚΤ ήταν άλλωστε ένα πρωτοφανές τέστ αντοχής και προθέσεων της ΕΚΤ από την πλευρά των αγορών κεφαλαίου.

Όλα φαίνεται να οδηγούν πλέον προς την ενεργοποίηση της Συμφωνίας κάποια στιγμή μεταξύ της επόμενης εβδομάδας και τα μέσα Μαϊου αφού προηγουμένως ρυθμιστεί το κρίσιμο ζήτημα του ύψους των επιτοκίων με τα οποία θα δώσει κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης όπως και το ΔΝΤ το δάνειο που της αναλογεί…

Η συμφωνία της Συνόδου κορυφής προβλέπει δάνεια με «μη επιδοτούμενο επιτόκιο». Αλλά όπως παραδέχθηκε χθές ο κ. Τρισέ «δεν ήταν καθαρό γι’ αυτόν» το πώς θα ερμηνευθεί ο όρος μη επιδοτούμενο επιτόκιο που περιλαμβάνει η Συμφωνία.

Όπως τόνισε «είναι θέμα των κυβερνήσεων». Με τις παρατηρήσεις που έκανε χθες ως «εξωτερικός παράγοντας» συνέστησε στις κυβερνήσεις να δώσουν δάνεια με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς αλλά χωρίς να παραβιάζουν τον κανόνα του «μη επιδοτούμενου» επιτόκιου. Αυτό όπως φάνηκε στις τοποθετήσεις του μπορεί να γίνει με την επιλογή επιτοκίων που θα είναι μεταξύ εκείνων με τα οποία δανείζεται η χώρα και των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται – ή για την ακρίβεια δεν μπορεί πλέον να δανείζεται - η Ελλάδα.

Χαρακτηριστική των εκτιμήσεων που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για την υπόθεση της στήριξης ή μη της Ελλάδας από το πακέτο της Συνόδου Κορυφής είναι οι ανακοινώσεις της ιαπωνικής τράπεζας Νomura, η οποία ανέκαθεν είχε μια πιο συγκρατημένη στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Οπως υποστηρίζει με χθεσινές ανακοινώσεις της, το ύψος των επιτοκίων δανεισμού αλλά και η μεγάλη διακύμανσή τους καθιστά πολύ δύσκολη οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο. Και όπως παρατηρεί αν η σημερινή κατάσταση διατηρηθεί, δεν έχει νόημα να περιμένει η ΕΕ να συμβεί κάποιο «ατύχημα», δηλαδή να μη μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί μόνη της...

Στο μεταξύ από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ έχουν αρχίσει προετοιμασίες για την έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες μέχρι την επόμενη έκδοση ομολόγων.

http://www.capital.gr/news.asp?id=941566

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου