Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Μείωση – σοκ στο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας!

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Σημαντική φορολογική επιβάρυνση αναμένεται να επιφέρουν οι αλλαγές, που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capitaltax, αλλάζουν όλα στον τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου. Ας δούμε κατ΄ αρχήν τι ισχύει σήμερα:

Το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία είναι στα 200 τ.μ. για άγαμους και για ζευγάρια με έως και δύο παιδιά, και στα 225 τ.μ. για τους τρίτεκνους. Δηλαδή, όποιος θελήσει να αγοράσει ακίνητο για πρώτη κατοικία, δεν πληρώνει φόρο αν αυτή είναι μικρότερη των 200 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψη η αντικειμενική αξία του. Αυτό, βέβαια, όπως είχαμε επισημάνει εξ΄ αρχής, καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών των φορολογουμένων, αλλά ευνοεί περισσότερο όσους αποκτούν πρώτη κατοικία σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές.

Με βάση τα νέα μέτρα, το αφορολόγητο θα υπολογίζεται μεν με βάση την αντικειμενική αξία, θα είναι όμως κατά πολύ μειωμένο και θα επιβαρύνει σημαντικά τους υποψήφιους ιδιοκτήτες. Δείτε, λοιπόν, ποια είναι η νέα κλίμακα, που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ:

ΑΓΑΜΟΣ 100.000 ΕΥΡΩ

ΕΓΓΑΜΟΣ 200.000 ΕΥΡΩ

ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙ 220.000 ΕΥΡΩ

ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ 240.000 ΕΥΡΩ

ΜΕ 3 ΠΑΙΔΙΑ 270.000 ΕΥΡΩ

Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποκτήσουν ακίνητο άνω αυτών των ορίων – που δεν είναι ασυνήθιστο – θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 11% επί του ποσού πάνω από αυτές τις αξίες. Μάλιστα, το μέτρο θα συνοδευόταν από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης, η οποία – αν αποφασιστεί – θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή.

Η επιβάρυνση, πάντως, θα πολλαπλασιαστεί όταν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Το παράδειγμα, που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό.

Ζευγάρι αγοράζει διαμέρισμα για πρώτη κατοικία στην Αγία Παρασκευή, 120 τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας 246.000 ΕΥΡΩ. Με το ισχύον καθεστώς, δεν θα πληρώσει φόρο. Με τις αλλαγές θα κληθεί να καταβάλει φόρο 5060 ΕΥΡΩ. Με αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 30%, η τιμή του ακινήτου θα ανέβει στα 319.800 ΕΥΡΩ και το ζευγάρι θα πληρώσει φόρο 13178 ΕΥΡΩ !

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση αν το συγκεκριμένο διαμέρισμα το αποκτήσει άγαμος, καθώς θα κληθεί να πληρώσει 16.060 ΕΥΡΩ φόρο και, με την αύξηση των αντικειμενικών, φόρο 24178 ΕΥΡΩ!

Σε ότι αφορά τα τεκμήρια (ή το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης) για την πρώτη κατοικία) ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτά θα εφαρμοστούν με βάση τα τετραγωνικά μέτρα ή ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας. Φαίνεται ότι προκρίνεται το πρώτο σχέδιο αλλά οι όποιες αποφάσεις θα κλειδώσουν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου