Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Απόρρηψη για την ανατίμηση του κινέζικου νομίσματος απο τον πρωθυπουργό της Κίνας

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο απέρριψε σήμερα Κυριακή κάθε ξένη πίεση προς το Πεκίνο να ανατιμήσει το κινεζικό νόμισμα, το γιούαν, καλώντας τις άλλες χώρες να σταματήσουν να "μας δείχνουν με το δάχτυλο", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ασιατικής χώρας, υποστηρίζουν ότι η ηγεσία της Κίνας διατηρεί εσκεμμένα χαμηλά την ...

αξία του νομίσματός της, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές της, τις οποίες θεωρεί ζωτικές για την ανάκαμψή της μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο να υιοθετήσει μια πιο "προσανατολισμένη στην αγορά" νομισματική πολιτική, εντείνοντας την πίεση προς το Πεκίνο ώστε να προχωρήσει στην ανατίμηση του γιούαν, που είναι κατ' ουσία συνδεδεμένο με το δολάριο από τα μέσα του 2008.

Ο Ουέν απέρριψε κάθε εξωτερική ανάμιξη στην διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την πολιτική των ισοτιμιών του κινεζικού νομίσματος, δηλώνοντας ότι το σταθερό γιούαν δε βοήθησε μόνο την Κίνα, αλλά και τον κόσμο, να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

"Διαφωνούμε με την πρακτική να εμπλέκονται χώρες σε αμοιβαία ανταλλαγή κατηγοριών και χώρες να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να αναγκάσουν άλλες να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους", είπε ο Ουέν σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κίνα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κατέβαλε "σθεναρές προσπάθειες", μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, να κρατήσει το γιούαν "σε σταθερό επίπεδο".

Το ζήτημα της Κινεζικής νομισματικής πολιτικής έχει καταστεί μόνιμο σημείο τριβής στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου, μαζί με το Θιβέτ, την Ταϊβάν, και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: troktiko.blogspot.com

-jonharis-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου