Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Daimler AG: Κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στρέφεται κατά της Daimler AG, κατηγορώντας την για παραβίαση της νομοθεσίας αναφορικά με τις δωροδοκίες, με στόχο να εξασφαλίσει συμφωνίες σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και τρεις θυγατρικές της είναι της δωροδοκίας και της παραποίησης βιβλίων και στοιχείων. Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες η Daimler AG διαπραγματεύεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο αμερικανικό δικαστήριο, έπειτα από πολυετή έρευνα προκύπτουν κατηγορίες κατά της Daimler AG για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων την περίοδο 1998-2008. Οι υποθέσεις αφορούν σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Νιγηρίας, της Κίνας, του Ιράκ.

Μετά την κατάθεση των εγγράφων στο αμερικανικό δικαστήριο και την επικείμενη ακροαματική διαδικασία, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση. Ανάλογη στάση τηρεί και η Daimler AG, η οποία, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην υπόθεση μέσω συμβιβασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις ΗΠΑ, η εταιρεία είναι έτοιμη να καταβάλει ως πρόστιμο το ποσό των 185 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Χρηματιστηρίου, με αντάλλαγμα να μην δηλώσει ένοχη ή να αναγνωρίσει οποιαδήποτε μη νόμιμη πρακτική.

-jonharis-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου