Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Ριζικές ανατροπές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Ακροβατούσης της χώρας μεταξύ της αβέβαιης συνδρομής της ΕΕ και της προσφυγής στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση δημοσιοποιεί σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, επιχειρώντας αφενός να πείσει τους εταίρους ότι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας είναι επιτεύξιμοι και αφετέρου τους ίδιους τους φορολογούμενους ότι το αποτέλεσμα των μέτρων δεν θα πέσει το ίδιο βαρύ επί δικαίων και αδίκων.

Τη στιγμή που η χώρα εξακολουθεί να ακροβατεί ανάμεσα στην αβέβαιη Κοινοτική συνδρομή και την προσφυγή στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, επιχειρώντας από τη μία πλευρά να πείσει την ΕΕ ότι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας είναι επιτεύξιμοι και από την άλλη τους ίδιους τους φορολογούμενους ότι το αποτέλεσμα των μέτρων δεν θα είναι το ίδιο βαρύ επί δικαίων και αδίκων.

Η ονομασία άλλωστε του νομοσχεδίου με τον τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» προδίδει τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου έστω κι αν αρκετές από τις διατάξεις υπέστησαν σημαντικές αλλαγές κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή και λίγο πριν τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μεταξύ αυτών η φορολογική αντιμετώπιση της πρώτης κατοικίας, η άμβλυνση του αφορολόγητου ορίου υπέρ των οικογενειών με παιδιά, ο περαιτέρω εξορθολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης και η μη αναβολή του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων για το επόμενο έτος, παρά τις αντιδράσεις. Πριν την οριστικοποίηση και αυτών των αλλαγών έφθαναν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου εισηγήσεις που επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν μισθωτοί και συνταξιούχοι να κληθούν να καταβάλλουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες να μένουν στο απυρόβλητο μέσω της αναβολής ενός προβεβλημένου μέτρου που θα οδηγούσε στην αντικειμενικότερη φορολόγησή τους.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, έσπευσε, χθες, να τονίσει στη Βουλή ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αναβάλει για τις καλένδες παρόμοιου είδους αλλαγές. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα και περίπτερα) θα συνέχιζαν για όλο το 2010 να φορολογούνται τεκμαρτά και όχι με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.

Μετά τις εισηγήσεις η απόφαση τροποποιήθηκε και έτσι η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών καθίσταται υποχρεωτική από την 1/7/2010, οπότε και τα εισοδήματα όλων των επιτηδευματιών θα φορολογούνται λογιστικά με βάση τα βιβλία. Για δε το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα φορολογούνται τεκμαρτά με το τεκμαρτό ωστόσο εισόδημα να αυξάνεται κατά 50% σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.

Ταυτόχρονα στον λογιστικό προσδιορισμό εντάσσονται και οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση ακόμη και αν δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ (κομμωτήρια, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι). Πέραν αυτών και σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του ΥΣ εντάσσονται στον ΦΠΑ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλην των γιατρών για τους οποίους διατηρείται ξεχωριστό καθεστώς.

ΠΗΓΗ www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου