Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στη φορολογική αντιμετώπιση της πρώτης κατοικίας καθώς καταργείται το αφορολόγητο των 200 τ.μ. για την αγορά πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα και το νέο αφορολόγητο διασυνδέεται με την αξία του ακινήτου αλλά και την οικογενειακή κατάσταση του αγοραστή.

Ετσι για τον άγαμο προβλέπεται αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο 250.000 ευρώ με προσαύξηση κατά 20.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα. Σημειώνεται ότι στο ποσό της απαλλαγής συμπεριλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου έως 20 τ.μ. εφόσον βρίσκονται στο ίδιο συμβόλαιο αγοράς και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Για λόγους εναρμόνισης με το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά και για την αποφυγή προσφυγών που υπήρξαν παλαιότερα καταδικαστικές για το ελληνικό Δημόσιο, στο νομοσχέδιο έχει προβλεθεί τα νέα αφορολόγητα όρια εκτός των Ελλήνων να ισχύουν και για όλους τους πολίτες της ΕΕ, τους ομογενείς αλλά και τους πολίτες τρίτων χωρών που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Πέραν αυτών σε όλες τις αγοραπωλησίες παλαιών κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον αγοραστή. Θα υπολογίζεται με συντελεστή 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αντικειμενικής ή της δηλωθείσας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και τα υπόλοιπα με συντελεστή 10% (ανεξαρτήτως της ύπαρξης πυροσβεστικής υπηρεσίας).

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 7% και 9% σε περιοχές που δεν λειτουργεί πυροσβεστική υπηρεσία και σε 9% και 11% για τα εντός σχεδίου πόλεως ακίνητα των δημοτικών διαμερισμάτων, στα οποία λειτουργεί πυροσβεστική υπηρεσία.

Σε περίπτωση πρώτης κατοικίας ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα είναι ενιαίος, θα ανέρχεται στο 10% και θα επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο. Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται επίσης ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αναπροσαρμοσθούν το 2011, με παράλληλη όμως αύξηση του αφορολόγητου.

ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Μετά από αρκετές παλινωδίες οριστικοποιήθηκαν και οι διάταξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης με ουσιαστικότερη προσθήκη τη διασύνδεση του τεκμηρίου της κατοικίας όχι μόνον με τα τετραγωνικά αλλά και με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Ετσι σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης ξεπερνά τα 3.000 ευρώ το τεκμήριο διαβίωσης θα προσαυξάνεται με έναν επιπλέον συντελεστή.

Κατά τα άλλα για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης θα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, εναέριων μέσων, πισινών, διδάκτρων, οικιακών βοηθών. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως από τους φορολογούμενους που ενώ διάγουν πολυτελή βίο δηλώνουν στην εφορία ελάχιστα εισοδήματα. Ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης της ιδιοκατοικούμενης ή μισθούμενης κύριας κατοικίας θα γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με την επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων.
Για κύρια κατοικία με επιφάνεια μέχρι 80 τ.μ. το τεκμήριο υπολογίζεται με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα 81 μέχρι και 200 τ.μ. με εξήντα ευρώ το τ.μ. και για το πλέον των 200 τ.μ. με 100 ευρώ το τ.μ. Σύμφωνα έτσι με τα παραπάνω μία πρώτη κατοικία 80 τ.μ. θα οδηγεί σε τεκμήριο εισοδήματος 3.200 ευρώ, ενώ για μία κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων το τεκμήριο διαμορφώνεται σε 4.400 ευρώ ετησίως.

Γενικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην καθιέρωση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο ανεξάρτητα αν ο φορολογούμενος διαθέτει ή όχι περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.). Το ελάχιστο αυτό τεκμαρτό εισόδημα θα αυξάνεται ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε φορολογούμενου.

Προφανώς καταργούνται και όλες οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα και συγκεκριμένα για την πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ., οι δευτερεύουσες έως 150 τ.μ., τα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας έως 50.000 ευρώ και σκάφος αναψυχής έως 10 μέτρα. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις για αυτοκίνητο π.χ. 1.200 κυβικών, το τεκμήριο θα είναι 1.500 - 2.000 ευρώ, ενώ για κάθε 100 κ.ε. και άνω εξετάζεται να αυξάνεται κατά 200 ευρώ.

Το τεκμήριο για βοηθητικό προσωπικό προσδιορίζεται μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ για δίδακτρα θα υπολογίζονται κλιμακωτά ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Για τις πισίνες το τεκμήριο θα προσδιορίζεται με βάση τα μέτρα και αν η πισίνα είναι εσωτερική ή εξωτερική. Ανάλογα με τα μέτρα και την ιπποδύναμη θα προσδιορίζεται το τεκμήριο για τα σκάφη αναψυχής - αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου